i-teleutaia-epithymia

Η τελευταία επιθυμία

Ένας πλούσιος άνδρας πεθαίνει και οι τρεις γιοι του κληρονομούν την περιουσία του. Ο ένας γιος είναι γιατρός, ο άλλος δικηγόρος και ο τρίτος ιερέας. Το αίτημά του πριν πεθάνει, προς τους τρεις τους είναι ότι για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους για όλη την περιουσία που τους αφήνει, θέλει ο καθένας να αφαιρέσει 10.000 ευρώ και να τα βάλει στο φέρετρό του. Έρχεται η μέρα της κηδείας και ο κάθε ένας από τους γιους, βάζει ευσυνείδητα μια χαρτοσακούλα στο φέρετρο του γέρου.

Αργότερα, συναντιούνται για ένα ποτό οι τρεις τους. Ο ιερέας εξομολογείται με ντροπή: «Δεν μπορούσα να κλείσω μάτι χθες το βράδυ, σκεπτόμενος τι καλό θα μπορούσε να κάνει η εκκλησία μας με 10.000 ευρώ. Τελικά αποφάσισα να βάλω στο φέρετρο μια σακούλα γεμάτη εφημερίδες. Σίγουρα ο μπαμπάς θα το καταλάβαινε!»

Ο γιατρός αναστενάζει με ανακούφιση, λέγοντας: «Χαίρομαι πολύ που το είπες αυτό! Δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι τον σωτήριο εξοπλισμό που θα μπορούσε να αγοράσει το νοσοκομείο μας με 10.000 ευρώ, έτσι απλά έβαλα και εγώ λίγη εφημερίδα στη σακούλα. Δεν θα μάθει ποτέ τη διαφορά.»

Ο δικηγόρος σκουπίζει το στόμα του και συνοφρυώνεται. «Ντρέπομαι και για τους δύο σας. Πραγματικά, δεν μπορώ να σας πιστέψω παιδιά! Ήταν η τελευταία επιθυμία του μπαμπά!», τους λέει.

«Εσύ, λοιπόν, έβαλες όντως τα χρήματα;» τον ρωτάνε τα αδέρφια του.

«Φυσικά!», τους απαντάει, «Η σακούλα μου περιείχε προσωπική μου επιταγή για 10.000 ευρώ!».

Τελευταία