o-papas-kai-o-ravinos

Ο Πάπας και ο ραβίνος

Όταν η Ιταλία έγινε καθολική χώρα, ο Πάπας διέταξε ότι όλοι οι Εβραίοι στο Βατικανό, θα πρέπει είτε να προσηλυτιστούν είτε να φύγουν. Όταν αρνήθηκαν, ο πάπας τους πρότεινε μια συμφωνία: να κάνει μια θρησκευτική συζήτηση με τον αρχηγό της εβραϊκής κοινότητας. Αν κέρδιζαν οι Εβραίοι, θα μπορούσαν να μείνουν στην Ιταλία. Εάν ο πάπας κέρδιζε, θα έπρεπε να αλλαξοπιστήσουν ή να φύγουν. Ο εβραϊκός λαός διάλεξε τον σοφότερο ραβίνο του για να τον εκπροσωπήσει στη συζήτηση. Ωστόσο, ο ραβίνος δεν μιλούσε ιταλικά και ο πάπας δεν μιλούσε καθόλου τη δική τους γλώσσα, έτσι συμφώνησαν στο ότι θα έκαναν μια «σιωπηλή» συζήτηση.

Την ημέρα της συζήτησης, ο πάπας και ο ραβίνος κάθισαν ο ένας απέναντι από τον άλλο.

Ο πάπας σήκωσε τρία δάχτυλα. Ο ραβίνος κοίταξε πίσω και σήκωσε το ένα του δάχτυλο.

Στη συνέχεια, ο πάπας κούνησε τα χέρια του στον αέρα. Ο ραβίνος έδειξε το έδαφος όπου καθόταν.

Ο πάπας έβγαλε άρτο και ένα δισκοπότηρο με κρασί. Ο ραβίνος έβγαλε ένα μήλο.

Με αυτήν του την κίνηση, ο πάπας κοντοστάθηκε, δηλώνοντας ότι νικήθηκε. Ο ραβίνος ήταν πολύ έξυπνος. Οι Εβραίοι μπορούσαν να μείνουν.

Αργότερα οι καρδινάλιοι συναντήθηκαν με τον πάπα και τον ρώτησαν τι είχε συμβεί.

Ο Πάπας είπε: «Πρώτα σήκωσα τρία δάχτυλα για να αντιπροσωπεύσω την Αγία Τριάδα. Απάντησε κρατώντας ψηλά το ένα δάχτυλο για να μου υπενθυμίσει ότι υπάρχει ακόμα μόνο ένας Θεός, κοινός στις πεποιθήσεις μας. Στη συνέχεια, κούνησα τα χέρια μου για να του δείξω ότι ο Θεός ήταν παντού γύρω μας. Απάντησε δείχνοντας το έδαφος για να δείξει ότι ο Θεός ήταν επίσης εδώ μαζί μας. Έβγαλα το κρασί και τον άρτο, για να δείξω ότι ο Θεός μας απαλλάσσει από όλες τις αμαρτίες μας. Έβγαλε ένα μήλο για να μου θυμίσει το προπατορικό αμάρτημα. Με νίκησε σε κάθε κίνηση και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Είχε απάντηση σε όλα. Πώς θα μπορούσα να συνεχίσω με το διάταγμά μου, μετά από αυτό;».

Εν τω μεταξύ, η εβραϊκή κοινότητα συγκεντρώθηκε για να ρωτήσει τον ραβίνο με ποιον τρόπο είχε κερδίσει.

«Πρώτα», είπε ο ραβίνος, «μου είπε ότι είχαμε τρεις μέρες για να φύγουμε από την Ιταλία, οπότε του απάντησα με το μεσαίο δάχτυλο. Μετά, μου λέει ότι ολόκληρη η χώρα θα καθαριστεί από τους Εβραίους και του είπα ότι εμείς θα μέναμε εδώ».

«Και μετά τι;» ρώτησε μια γυναίκα.

«Ποιος ξέρει?» είπε ο Ραβίνος. «Έβγαλε το μεσημεριανό του, οπότε έβγαλα και εγώ το δικό μου».

Τελευταία