o-travlos-kai-i-vivlos

O τραυλός και η Βίβλος

Ένας ιερέας διαπίστωσε ότι η εκκλησία του αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ψάχνοντας στην αποθήκη της εκκλησίας, ανακάλυψε ολόκληρες κούτες με νέες εκδόσεις της Βίβλου, που δεν είχαν ανοιχτεί ποτέ.

Την επόμενη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ζήτησε τρεις εθελοντές, που θα ήταν πρόθυμοι να πουλήσουν τα αντίτυπα έναντι 10 ευρώ το καθένα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα που χρειαζόταν η εκκλησία.

Ο Γιάννης, ο Παύλος και ο Δημήτρης σήκωσαν το χέρι τους πρόθυμα. Ο ιερέας γνώριζε ότι ο Γιάννης και ο Παύλος ήταν επαγγελματίες πωλητές και πιθανότατα θα τα κατάφερναν. Αμφέβαλλε, όμως, για το Δημήτρη, που ήταν αγρότης και δεν ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός, καθώς ντρεπόταν για τη δυσκολία στην ομιλία του. Αν και τραύλιζε πολύ, ο ιερέας δεν ήθελε να τον απογοητεύσει και, επομένως, αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία. Έτσι, έστειλε και τους τρεις για δουλειά, αφού γέμισε τα αμάξια τους με αντίτυπα της Βίβλου και τους ζήτησε να συναντηθούν την επόμενη Κυριακή για να συζητήσουν τα αποτελέσματα.

Ανυπόμονος να μάθει τα αποτελέσματα, ο ιερέας δε χάνει στιγμή και ρωτάει κατευθείαν το Γιάννη πως πήγαν οι πωλήσεις. Περήφανος, ο Γιάννης του δίνει ένα φάκελο και του λέει: “Χρησιμοποίησα όλες τις δυνατότητές μου και πούλησα 20 αντίτυπα. Ορίστε τα 200 ευρώ που συγκέντρωσα για την εκκλησία μας”. “Πολύ καλά, Γιάννη!”, απαντά ο ιερέας, σφίγγοντάς του το χέρι. “Πράγματι, φαίνεται πως είσαι ένας εξαιρετικός πωλητής και η εκκλησία μας σε ευγνωμονεί”.

Γυρίζει το κεφάλι του και ρωτάει τον Παύλο: “Εσύ, Παύλο, πόσα αντίτυπα πούλησες;”. Ο Παύλος χαμογελάει και απαντάει: “Εγώ είμαι επαγγελματίας πωλητής, οπότε κατάφερα να πουλήσω 28 αντίτυπα. Ορίστε τα 280 ευρώ που μάζεψα”. “Εξαιρετικά, Παύλο!”, απαντάει ο ιερέας. “Πράγματι είσαι επαγγελματίας και σε ευχαριστούμε για το έργο σου”.

Ο ιερέας, στη συνέχεια, ρωτάει τον Δημήτρη με ανησυχία: “Εσύ, Δημήτρη, κατάφερες να πουλήσεις κανένα αντίτυπο αυτή τη βδομάδα;”. Χωρίς να πει τίποτα, ο Δημήτρης δίνει στον ιερέα έναν παχυλό φάκελο. Ο ιερέας τον ανοίγει και βρίσκει μέσα 3200 ευρώ. “Τι είναι αυτό;”, αναφωνεί. “Θες να μου πεις πως πούλησες 320 αντίτυπα, μέσα σε μια εβδομάδα;”

Ο Δημήτρης απλώς γνέφει θετικά. “Αδύνατον!”, λένε μαζί οι άλλοι δύο. “Εμείς είμαστε επαγγελματίες και παρόλα αυτά λες πως πούλησες πάνω από 10 φορές περισσότερα αντίτυπα από εμάς;”

“Η αλήθεια είναι πως μοιάζει περίεργο”, παραδέχεται ο ιερέας. “Θέλεις να μας εξηγήσεις πώς το κατάφερες;”

Ο Δημήτρης ανασήκωσε τους ώμους και είπε “Δ-δ-δ-δεν ξ-ξ-ξ-ξέρω π-π-π-πώς σ-σ-σ-σ-υνέβη”. “Για όνομα του Θεού, απλά πες μας πώς το έκανες”, τον διακόπτει ο Παύλος, εμφανώς εκνευρισμένος.

“Τ-τ-τ-το μ-μ-μ-μόνο π-π-π-που τ-τ-τ-τους ε-ε-ε-είπα”, λέει ο Δημήτρης, “ή-ή-ή-ήταν α-α-α-αν θ-θ-θ-θέλουν ν-ν-ν-να α-α-α-αγοράσουν τ-τ-τ-τη Β-Β-Β-Βίβλο γ-γ-γ-για δ-δ-δ-δέκα ε-ε-ε-ευρώ, ή α-α-α-αν π-π-π-προτιμούν ν-ν-ν-να τ-τ-τ-τους τ-τ-τ-τη δ-δ-δ-δ-ιαβάσω ε-ε-ε-εγώ”.

Τελευταία